COMING SOON! Nieuwe 3D dierenkoppen zijn in ontwikkeling. Bekijk ze nu
Woontrends-2022-Fabriq-S

Wat zijn de aankomende woontrends van 2022?

Je interieur een upgrade geven en geen idee waar je moet beginnen? Lees de woontrends van 2022 samen met onze tips en methodes om je eigen woning in te richten.

Wat is er nu belangrijker dan thuiskomen op een plek die past bij jou persoonlijke stijl. Een plek waar je je helemaal op je gemak voelt en tot rust kan komen. Even lekker niks hoeven en alle stress van je drukke dag laten bezinken. Niks is mooier dan dat jouw interieur bijdraagt aan dit gevoel. Wil jij dit jaar jouw interieur een ‘’upgrade’’ geven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Lees dan onze tips en methodes om jou te helpen bij het inrichten van jouw eigen woning. We nemen de woontrends van 2022 als uitgangspunt en laten je zien hoe je die uitstekend kan combineren met de meubels en maatwerk mogelijkheden van FABRIQ-S.

Wat zijn de kleuren, stijlen en woontrends van dit jaar?

Er zijn dit jaar twee kleurtonen die je veel gaat terugzien. Groentinten zijn er daar een van. Groen is al langer een veel gebruikte kleur omdat de grens tussen binnen en buiten hierdoor meer naar elkaar toegetrokken wordt. Dit zorgt voor meer eenheid, ruimte en rust. We zien dat deze trend dit najaar echter wel een ander jasje heeft gekregen.

Duurzaamheid, organische vormen en natuurlijke materialen zoals; hout, maar ook verschillende textiel combinaties zoals; linnen en wol spelen een belangrijke rol.

Naast deze groene kleuren en materialen zien we ook een warm palet aan rood en aardse bruintinten. Dit warme palet zit borden vol rijke kleuren. Van romantische roze, rode en oranje tinten, tot prachtige luxe aubergine paarse tinten. Heldere kleuren zoals, groen, blauw en oranje keren ook weer terug. Alleen in 2022 net wat anders dan voorgaande jaren. Dit jaar zien we dat deze heldere kleuren voornamelijk in een lichtere pastel variant worden toegepast in het interieur. Deze variantanten zorgen in combinatie met details van wit, zwart of messing accenten voor een vernieuwde twist.

Samen met deze kleurtrend is de woontrend van 2022 omschreven met twee verschillende stijlen, namelijk Retro en Urban Jaren 90`s.

Binnen de Retro stijl kennen vele van ons de kleuren, okergeel, terracotta, petrol blauw in combinatie met zwart en/of wit. Dit jaar zie je dit kleuren palet weer terugkomen, alleen in subtiele pastel varianten. De lijnen zijn rond en zacht in combinatie met het contrasterende strak en grafisch. Meubels mogen weer een Art-Deco sfeer uitstralen. Bekleed met bouclé of fluwelen stoffen in combinatie met grafische patronen zoals het waaier patroon en de welbekende polka-dot.

Een nieuwe hobby van veel interieur liefhebbende Nederlanders is het afzoeken van vintage meubels in de diverse kringloopwinkels. Oude meubels en objecten hebben geleefd waardoor ze jouw interieur een flinke dosis karakter kunnen geven. Denk hierbij aan vintage sierlijsten, schilderijen, wandobjecten, vloerkleden, lampen, ga zo maar door. Dit in combinatie met rijke stoffen zoals; satijn of leer. Met items van fluweel, creëer je een luxe en romantische uitstraling. Door het gebruik van een wand met donkere bloemen print en messing accessoires maak jij jouw retro interieur helemaal af.

De Urban 90`s stijl is te herkennen aan het gebruik van frisse en ruwe materialen zoals; beton, staal en hout. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van heldere uitgesproken kleuren, gecombineerd met strakke asymmetrische en geometrische lijnen.

Funky patronen zijn belangrijke elementen van deze 90`s stijl. Denk bijv. aan creatieve handgeschilderd muren, aquarel technieken, behangmuren met hippe bloemenpatronen, graffiti, kunst en grafische elementen. Letters, cijfers en lichtbakken kunnen blikkenvangers zijn binnen deze interieurs.
In eerste instantie zou je deze woonstijlen niet met elkaar vergelijken, maar bij het uitkiezen van de materialen wordt er bij beide uitgegaan van zachte en ruwe texturen. Kleur, textiel, vormen, patronen en meubels blijven bij deze twee stijlen redelijke overeenkomen.

Hoe laat ik de stijl van FABRIQ-S & de woontrends van 2022 met elkaar praten?

Bij de industriële 90`s Urban stijl staat het gebruik van ruwe materialen centraal. De industriële stijl waar wij als FABRIQ-S fan van zijn sluit hier verassend goed op aan. Daarom zijn deze twee stijlen meer dan geschikt om lekker met elkaar te mixen en matchen.

Bekijk ondertussen het Pinterest inspiratie bord voor een duidelijke visuele beeldvorming en ruim 150 interieur ideeën voor 2022.

Doordat wij beschikken over een lasersnijder, zijn wij in staat om staal te bewerken met unieke details. Denk dan bijv. aan een vette tekst of een logo, jouw favoriete dier, een geometrisch patroon of juist asymmetrische, alles kan. Samen gaan we kijken naar de ideeën die op tafel liggen, om vervolgens tot een ontwerp te komen dat precies aan jouw wensen voldoet.

Hoe pas ik deze woontrend toe in mijn interieur?

Ben je dit jaar toe aan een frisse start en ben je van plan je inrichting nieuw leven in te blazen? Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk openheid te creëren in huis. Dit zorgt voor meer samenhang en daarbij houd je goed overzicht van wat er allemaal in huis gebeurt.

Om ervoor te zorgen dat het huis niet binnen de korstte keren is omgetoverd tot een soort loft, is het wel aan te raden om ruimtes op te delen. Nu horen we je denken, hoe doe ik dit dan? Een andere interieur trend van de laatste jaren die nog steeds niet weg te denken is zijn de stalen taatsdeuren en glazen scheidingswanden. Deze zijn de perfecte oplossing voor het opdelen van kamers zonder de ruimtes daadwerkelijk kleiner te maken.

Dit komt omdat deze gemaakt worden van zo dun mogelijke stalen profielen en verder vooral uit glas bestaan. Daarbij hebben deze deuren geen lijst nodig, wat ook weer heel wat centimeters materiaal van het geheel afsnoept. In ons geval kunnen wij twee soorten deuren leveren. De taatsdeur en schuifdeur. In de taatsdeur zit een taatsscharnier gemonteerd, wat ervoor zorgt dat deze stalen deur naar beide kanten kan openslaan. Heb je niet zoveel ruimte om de deur naar beide kanten open te zetten? Dan is de schuifdeur misschien wel een goede optie. Elk huis heeft weer een andere situatie en wij denken graag met je mee naar de meest passende oplossing.

Het mooie van de stalen deuren is dat ze in alle bestaande RAL-kleuren kunnen worden gepoedercoat. Er wordt vaak voor zwart gekozen omdat dit makkelijk te combineren is, maar het is mooi om te weten dat als je echt gek wil doen, dat ook kan. De stalen deuren sluiten goed aan op de Urban 90`s stijl trend en zorgen ervoor dat jouw woning veel meer openheid krijgt.

Nu we de uitdaging van meer ruimte in huis creëren hebben getackeld, is het tijd om met de stijlen, kleuren en vormen te spelen.

De kunst is om verschillende stijlen, die misschien voor je gevoel niet te combineren zijn toch eens naast elkaar te leggen. Zodra je het daadwerkelijk voor je ziet en kan aanraken, kunnen deze combinaties opeens een mooi geheel vormen. Het is een heerlijk gevoel als je verrast bent door een keuze die je normaal nooit zou maken en deze goed heeft uitgepakt. Hoe kan je dit toegankelijk maken en realiseren op jou eigen manier?

Begin met het vaststellen van jouw stijl. Waar hou je van? Houd je van Modern, niet te veel kleur en ga je voor rustgevende aardetinten met zachte ronde vormen. Of houd je van industrieel en mag jouw interieur wel wat robuuster materiaal gebruiken met vollere kleuren. Of misschien past juist een combinatie van modern en industrieel stijlen het beste bij jou.

Het begin is gemaakt, dat is de belangrijkste stap. Nu vraag je, je misschien af, maar hoe kan ik in mijn woonkamer deze balans creëren. Je kan dit op verschillende manieren toepassen en vertolken. Neem bijvoorbeeld een bankstel in de stijl die je op de voorgrond wil laten treden. Om als voorbeeld te geven kan je een industriële grove bank kiezen, met een hip Retro (pastel)kleurtje van bouclé textiel. Op die manier kan je twee verschillende stijlen op een creatieve manier naar elkaar toe trekken. In dit geval zou jouw bank als blikvanger kunnen dienen.

Om het helemaal af te maken, denk dan aan een bijpassende poef. Doordat ze samen een set zijn kan je meteen de rode draad doortrekken en creëer je een balans in jouw woonruimte. Nu heb ik als voorbeeld een bankstel besproken, ook kan je deze manier van denken en combineren bij elk gewenst onderdeel toepassen. Het is geheel persoonlijk wat je graag in de schijnwerpers zet binnen de muren van jouw woning. De verlichting, de tafels, de accessoires of het design aan je muur, wij zijn benieuwd naar jullie creaties! Mocht je er net niet lekker uitkomen of zou je graag een fris paar ogen in willen lassen voor styling tips of advies?

Stuur ons dan een mailtje met foto(’s) van jouw interieur en geef aan wat je wringpunt is.

Essentiele onderdelen van jouw woonhuis met handige tips.

Waarschijnlijk heb je zelf al nagedacht over wat er echt nodig is in jouw interieur. Wij hebben dat ook gedaan en hebben het voor je op een rijtje gezet. Daarbij geven we extra onderbouwing met handige styling tips, richtlijnen, voorbeelden en handige weetjes.

  • Bank
  • Fauteuil/poef
  • Salontafel
  • Bijzettafeltje/krukje
  • Tv-Meubel
  • Verlichting
  • Plant
  • Accessoires

Bank, fauteuil en/of poef

Het bankstel, onmisbaar voor iedere woonkamer. Maar op wat voor bank zit jij het liefst? Velen zullen zeggen een grote hoekbank. Hoewel dit natuurlijk heel lekker ligt zijn het vaak wel gigantische meubels die heel veel ruimte innemen. Het is dan een goed idee om eens te kijken naar een wat kleinere bank met daarbij een mooi relaxt fauteuil. Hierdoor krijg je direct een ruimtelijker gevoel met daarbij meer mogelijkheden om te combineren met kleuren en stoffen zonder al je zitplaatsen kwijt te zijn.

Heeft de fauteuil al een bijpassende voetensteun of durf je het aan om te gaan combineren met een andere stijl. Het hoeft ook helemaal geen voetensteun te zijn. Ook een poef kan dezelfde functie bekleden en ook weer een hele andere look creëren.

Het is belangrijk dat je een meubel als uitgangspunt gebruikt. Neem bijvoorbeeld een bank met een neutrale kleur en ga los met de kussens en de fauteuil. Je kunt dit uiteraard ook omdraaien maar zorg wel dat je niet overal te gek gaat doen want dan wordt het teveel.
Op deze manier creëer je een samenhangende inrichting in jouw woning. Zorg er wel voor dat comfort altijd de hoogste prioriteit heeft. Een bank kan nog zo funky zijn. Als hij voor geen meter zit ben je er gegarandeerd snel op uitgekeken.

Ten opzichte van de stoel is het voordeel van de bank dat je er zowel op kunt zitten als liggen. Dus als je een feestje geeft of mensen uitnodigt, kunnen je gasten lekker op de bank neer ploffen. Als iedereen weer naar huis is, is het tijd om te relaxen, en lekker met de voetjes omhoog te gaan. Eerder in deze blog heb ik al een voorbeeld gegeven over het bankstel, met een handige styling tip. Ga hier eens mee aan de slag en speel met verschillende uitgangspunten. Vergeet geen foto`s te maken en deze met ons te delen 😉.

Salon/bijzettafel & Tv-Meubel

De salontafel en Tv-meubel zijn een belangrijk onderdeel van de zithoek. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om het tv-meubel weg te laten maar dan moet je jezelf in bochten wringen om alle randapparatuur op een of andere manier te verstoppen. Die provider-kastjes zijn namelijk nooit mooi. Evenals de zitplaatsen is het belangrijk dat de tafels in balans zijn met elkaar, kies voor een set of doe eens gek. Een tip die wij graag meegeven is om de materialen ongeveer dezelfde kleur te geven. Gebruik voor het hout dezelfde tinten en zorg dat materialen zoals bijvoorbeeld staal ook dezelfde tint hebben. Dit zorgt voor eenheid. Deze tip betekend niet dat je dit per se moet doen. Maar als je het nog moeilijk vindt om de juiste combinatie te vinden kan dit een goede richtlijn zijn.

Dit geldt overigens voor alle stijlen. Als jouw banken en/of tafels matchen creëer je al meteen een bepaalde rust. Daardoor is het niet erg om bij wijze van spreken “drukkere” accessoires te gebruiken. Je zal zien dat jouw interieur nog steeds in balans blijft. Hou er ook rekening mee dat de tafels functioneel blijven. Altijd handig als jij en je visite je drankje of hapje niet de hele tijd vast hoeft te houden. Ook zou je een bijzettafel kunnen gebruiken om een mooie plant op te zetten of als voetenbankje te gebruiken.

Wees creatief en probeer zelf eens een tafeltje op te knappen. Ga bijv. naar de kringloopwinkel en schilder hem in een ander kleurtje. Een andere kleur kan jouw tafeltje weer een nieuw leven geven!

Woontrends-2022-Fabriq-S

Verlichting, Accessoires & Planten

Verlichting kun je met dezelfde denkwijze benaderen als de salontafel en tv-meubel. Hou je van grootte gedurfde kroonluchters? Dan is het mooi om je interieur rustiger houden. Zorg dat je in iedere woonruimte verschillende toonaangevende lampen aanwezig zijn en vul dit aan met kleinere bijpassende accessoires en objecten. Is dit jouw ding helemaal niet en hou je van rustige moderne verlichting? Kies dan voor een andere blikvanger of gedurfdere accessoires om weer een balans te creëren.

Hoe de indeling gaat zijn, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je niet alleen met kleine accessoires werkt, want dit gaat vaak rommelig ogen. Begin altijd met een groot object, dus werk van groot naar klein, je maakt het jezelf dan makkelijker. De accessoires zijn de saus van jouw interieur, ga hier mee spelen en denk eraan om verschillende materialen en textiele te combineren. Spelen ze de hoofdrol of vullen ze jouw blikvanger aan?

Voor je aan de slag gaat hebben we nog de laatste handige tips en weetjes! Planten en bloemen zijn binnen een inrichting al jaren niet meer weg te denken. Wat een toeval dat Lieke een aantal jaar in een tuincentrum heeft gewerkt ‘hehe’. Daar maken we voor jou natuurlijk gretig gebruik van. Daarom hebben we een aantal planten op een rijtje gezet die goed bij de woontrends van nu passen. Daarbij leuke en handige weetjes met de nodige verzorging informatie.

Misschien heb je zelf al wel een idee van welke plant je graag zou willen gebruiken in jouw interieur. De meest bekende planten zoals; de Cactus (Cactaceae), Aloë Vera, Pilea Peperomiodes (pannenkoekenplant), Monstra Deliciosa (Gatenplant) en de Sanseveria worden tegenwoordig veel gebruikt. Uiteraard zijn dit hele mooi planten en passen ze fantastisch bij de woontrends van 2022. Echter vinden wij het interessant om eens te kijken wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Tekening van ficus lyrata, tabakplant of vioolbladplant

Ficus Lyrata

Tabakplant of ook wel Vioolbladplant. De laatste naam heeft die te danken aan de vorm van de grote bladeren. Door de kale stam lijkt het op een kamerboom die smal begint en breed uitloopt. Het sap van een Ficus Lyrata is giftig. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid of wondjes. Let dus goed op met huisdieren en kinderen.

Afkomst: Oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van West-Afrika.

Verzorging: Deze plant houdt niet van te natte tenen. Als de aarde licht vochtig blijft gaat de rest bijna vanzelf. Geef daarom niet te veel water in een keer, maar verdeel dit liever met kleine scheutjes.

Plaats: De Ficus Lyrata houdt van veel licht. Zet hem het liefst zo licht mogelijk, maar vermijd de felle middagzon! Dan heb je kans dat die te snel uitdroogt en bruine ingedroogde toppen krijgt.

Alocasia plant - ook wel de olifantenoor, taro of reuzentaro

Alocasia:

Ook wel de Taro, Reuzentaro of Olifantenoor. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden uit de enorme bladeren. Binnen jouw interieur is het een hele mooie blikvanger! De Alocasia is niet de makkelijkste plant en heeft wat extra aandacht nodig. Het sap van een Alocasia is irriterend voor de huid en slijmvliezen.

Afkomst: Oorspronkelijk komt hij uit de tropen van Zuidoost-Azië. In de tropische regenwouden worden de bladeren gebruikt om onder te schuilen. De bladeren kunnen een doorsnee van 1,5 m krijgen.

Verzorging: Deze plant houdt van veel water. Zorg daarom dat de aarde altijd licht vochtig blijft. Een keer per week water geven is voldoende. Wil je de plant optimaal verzorgen? Eens per week de oren besproeien met water, dat doet de plant extra goed!

Plaats: Zorg dat deze tropische plant veel licht krijgt, maar niet constant in de felle middagzon. Let op dat je in verband met de luchtvochtigheid deze plant niet te dicht bij een radiator zet.

Tekening van bananenplant

Musa

Ook wel bananenboom, dwergbanaan of de Bananenplant. De Musa is een plant uit de familie Musaceae. Met deze bananenboom haal je de tropen in huis. Zijn grote groene bladeren zijn een sierlijke toevoeging aan elke kamer in huis.

Afkomst: Oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is vanwege de vruchten nu in veel tropische gebieden te vinden.

Verzorging: Aangezien een bananenplant voor tachtig procent uit water bestaat, zal het geen verassing zijn dat ze veel water drinken. Een belangrijke regel: de grond mag nooit uitdrogen! Daarom raden we aan om de plant zeker in de zomer meerdere keren per week water te geven.

Plaats: De bananenplant houdt van zonlicht! Zet hem daarom dicht bij het raam, zodat hij veel zonlicht opvangt. Let wel op voor de felle middagzon, zodat de bladeren niet verbranden en mooi groen blijven.

Begania Maculata

Ook wel Forelbegonia, stippenbegonia of Polka-dot Begonia. Deze plant typeert zicht door de witte stippen op de bovenkant van het blad en de paars/rood gekleurde onderkant. Momenteel zijn de bladbegonia`s erg hip. De verschillende bladpatronen zijn gewild, maar passen ook uitstekend goed bij de woontrends van 2022, Retro en Urban stijl. Hij blijft klein in formaat, maar groots in kleur.

Afkomst: Oorspronkelijk uit vochtige warme en bosrijke gebieden, zoals de oerwouden van Brazilië.

Verzorging: Het is best een zuiplap. Hoe lichter hij staat, hoe meer hij drinkt. Droge aarde heeft de plant een hekel aan, maar te natte tenen is ook niet ideaal. Pas dus op met de gieter. Handige tip: Geef pas water als de bovenste twee cm aarde bijna is uitgedroogd.

Plaats: De Polka-dot Begonia houdt van zon, maar is blij op een plek met halve schaduw. Vermijd de felle middagzon, maar zorg dat die op een plek staat met veel indirect licht. Een locatie voor een raam op het Noorden is daarom ideaal. Ligt jouw tuin op het Zuiden? Plaats de plant dan enkele meters van het raam.

Strelitzia

Ook wel Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant of Vogelkopbloem. Een hele mond vol als je het ons vraagt. De Strelitzia is een van de meeste exclusieve bloeiende kamerplanten. De Strelitzia Reginae is een exemplaar met de bekende paradijsvogelbloem, deze kan gaan bloeien vanaf 8 jaar. Na de bloeiperiode kan het wel 12 maanden duren voordat de Strelitzia opnieuw tot bloei komt. Zijn Vogelkop knop zit dan weer vol verse bloemen en bloeien na elkaar. Je kunt er per knop dus lang plezier van hebben!

Afkomst: Oorspronkelijk komt deze prachtige plant uit Zuid-Afrika. In de achttiende eeuw is de plant naar diverse landen verscheept. Zo komt de Strelitzia ook aan de naam. De vrouw van de Engelse koning George III was een groot liefhebber van bloemen en planten. Haar naam was Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zei was een goed opgeleide amateurbotanica en werkte mee aan de realisering van Kew Gardens. Haar interesse in bloemen en planten heeft geleid naar de vernoeming van deze prachtige excentriek plant, Bird of Paradise, De Strelitzia.

Verzorging: Deze plant houdt van zon en kan hier prima in blijven staan. Controleer de eerste week(en) dagelijks de aarde. De plant groeit het beste als de aarde licht vochtig is, maar natte tenen vindt die niet fijn. Hou het weer goed in de gaten, want hoe meer zon de plant krijg, hoe meer water ze drinkt. Zorg ervoor dat de aarde na een week net weer droog is en geef een keer per week water. Besproei maandelijks het blad en de bloem om stof te verwijderen. Hierdoor zorg je ervoor dat de bladeren het licht beter kunnen opvangen en ze niet gaan opkrullen. Een maandelijkse sproeibeurt helpt ook preventief tegen ongedierte! Bladen die niet meer mooi zijn, kan je weghalen en de verdroogde randen kan je afknippen.

Plaats: Strelitzia houdt van zon, dus plaats deze kamerplant daarom altijd naast een raam. In de winter het liefst voor een raam op het zuiden. Dit is een van de weinige planten die onder direct zonlicht wordt gekweekt. De Paradijsvogelbloem hoeft daarom niet te wennen aan de felle middagzon. Te weinig licht veroorzaakt vaak lelijk, krullend of dichtslaande bladeren.

HANDIGE ALGEMENE PLANTEN TIP:

Het is belangrijk regelmatig de vochtigheid van de aarde te controleren! De aarde vertelt jou namelijk precies hoe het ervoor staat met de gesteldheid van jouw plant. Dit kun je het beste controleren door je vinger twee vingerkootjes diep in de aarde te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan je kamerplant meer water. Vergeet niet de zon in de gate te houden, deze heeft namelijk veel invloed op jouw plant. Staat de plant graag veel en lang in de zon, dan is het belangrijk dat je de aarde van de pot vaker controleert! Ondanks dat de meeste planten ertegen kunnen, gaan ze wel meer drinken en drogen ze sneller uit. Vogel uit wat bij jou thuis de beste plekken zijn voor je planten. 🌞

Bestellijst 0